Rošty | DŘEVOČAL

Rošty

Úvod roštů

Matrace je v posteli uložena na roštu nebo na pevné desce. Postele s nevhodnou pevnou podkladovou deskou už naštěstí ustoupily mnohem lepšímu způsobu uložení matrace – na roštu. Matrace je provzdušněna a dochází k dokonalému odvodu vlhkosti z jádra matrace.

I v typech roštů můžeme najít různé varianty a kvality.

Nejjednodušší typ roštu je laťový. Je vyroben z měkkého dřeva (smrk nebo borovice) a tvoří ho několik latí spojených textilním popruhem. Výhodou je jeho cena. Na trhu najdete opravdu levné rošty, které tvoří jen několik úzkých latěk s velkými mezerami. Takové typy mají opravdu velmi nízkou nosnost a životnost.

Nesprávný rošt

Příliš velké mezery a úzké laťky.

Pevný rošt se ale nedokáže přizpůsobit matraci. I ta nejluxusnější matrace tak nemůže nabídnout všechny své přednosti. Matrace je pocitově tvrdší, nepruží, a hlavně se nepřizpůsobí anatomickému zakřivení páteře. Zkracuje se i její životnost tím, že ji stlačujete stále do pevného podkladu. Pokud uvažujete o koupi laťového roštu, vybírejte vždy kvalitnější typ s laťkami širokými aspoň 10 cm a s mezerami maximálně 5-7 cm. Tento podklad je vhodný např. pro dětské postele (nízká cena, spaní na pevném podkladu) nebo pro chaty a ubytovny.

Správný laťkový rošt

Úzké mezery a široké latě.

Mnohem kvalitnější jsou rošty z předpružených lamel. Takový rošt tvoří s matrací dokonalý pár a umocňuje její vlastnosti. Díky těmto roštům využijete všechny přednosti Vaší matrace jako je její pružnost a přizpůsobení se tvaru těla. Každá z jednotlivých lamel kvalitního lamelového roštu se ideálně natvaruje podle matrace, takže může povolit pod rameny a boky, kde dochází k největšímu zatížení matrace. Životnost matrace se tak prodlouží a Vám se bude ležet opravdu pohodlně. Doporučují se lamelové rošty s minimálním počtem 28 lamel a nosností 120 kg. Rošty s menším počtem lamel jsou nevhodné. Dochází na nich k deformaci matrace, protože se propadne mezi velké mezery takového roštu.

Obyčejný lamelový rošt

Malý počet lamel. Cca 17.

Na výběr máte rošty pevné – nepolohovací, dále ručně polohovatelné nebo motorové. Polohovací lamelový rošt oceníte při čtení nebo sledování televize. Unavené nohy nebo bolestivá páteř si odpočinou při nadzvednuté dolní části roštu. Při nachlazení lékaři doporučují zvýšení horní části roštu. U motorových polohovacích roštů odpadá manipulace s roštem a matrací při každé změně nastavení. To je velká výhoda u dlouhodobě nemocných lidí, ale i zdravý člověk si rád dopřeje luxus. Není nic lepšího než po dočtení kapitoly Vaší oblíbené knížky jen ovladačem spustit rošt do základní polohy a klidně usnout.

Autorka článku: Mgr. Lenka Dočkalová