O spaní | DŘEVOČAL

O spaní

O spaní fotoKaždý člověk stráví spánkem v průměru jednu třetinu svého života. Spánek je pro naše tělo velmi důležitý, protože díky němu regenerujeme naše psychické a fyzické síly. Podmínkou pro zdravý spánek je uvolnění páteře, kloubů, svalů a vnitřních orgánů, které mají vliv na důležité životní funkce. Je nutné, aby páteř byla při ležení podepřena ve svém přirozeném tvaru. Všeobecně platí zásada zachovat při ležení na boku páteř v rovině. Meziobratlové ploténky se tak mohou uvolnit a nedochází k jejich deformaci a následné bolesti zad. Kvalita spánku záleží na zvolení vhodné matrace a roštu. Příliš tvrdá matrace by mohla deformovat páteř, stejně tak jako příliš měkká.

Při výběru matrace nesmíme zapomenout, na jakou zátěž bude matrace použita. Všechny námi vyráběné matrace jsou označeny maximální nosností. Matrace se pokládají nejlépe na dřevěný nebo lamelový rošt. Pevná deska jako podklad není rozhodně vhodná. Lepší jsou pevné rošty, které umožňují alespoň odvětrávání. Ze zdravotního hlediska ovšem lékaři doporučují lamelové rošty, zejména ty, které mohou nabídnout regulování tuhosti v různých zónách podle potřeby.

 

Firma DŘEVOČAL s.r.o. pro správný výběr matrací zvolila čtyři základní rozlišení:

1Měkká matrace3Tvrdá matrace
2Střední tvrdost matrace4Extra tvrdá matrace

Na posteli není nejdůležitější to, co vidíme na první pohled, ale naopak to, co je našim očím skryto: rošt a matrace. Na jejich kvalitě záleží, jestli budeme ráno vyskakovat z postele svěží, nebo se budeme zvedat celí rozlámaní a nevyspalí.

Jakmile začnete někde mluvit o problémech se zády, můžete se vsadit, že se k Vám přidá většina lidí. Krční páteř, bederní, plotýnky… Málo se pohybujeme a do kvalitní lehací plochy se nám nechce příliš investovat nebo si neumíme tu správnou vybrat. Matraci je třeba měnit zhruba každých sedm let.

Základní požadavky na zdravou postel:

  • minimální tlak na páteř
  • anatomicky správná opora ležícího těla
  • kvalitní větrání
  • snadná údržba

Jednotný recept na správnou postel ovšem neexistuje. Ta musí být individuálně přizpůsobena každému uživateli, především jeho váze a výšce. Záleží i na jeho zdravotním stavu a zvyklostech spaní. Někdo má radši měkčí, někdo tvrdší ležení. Na kvalitní posteli bychom ale neměli šetřit.

JAK VYBÍRAT:

O spaní - postel

Postel

Základem je kostra postele, do které vložíme rošt a na něj matraci. Při tvorbě lehací plochy se dopouštíme řady chyb. Minimální délka postele by se měla rovnat výšce uživatele plus 20 cm (přibližná délka chodidla). Šířka lehací plochy by měla být nejméně 90 cm. Výrobci jsou dnes schopni dodat postel, rošt i matraci jakýchkoli rozměrů. Výška postele by měla být i s matrací 45 - 55 cm. Další důležitou věcí u postele je výška bočnice. Pokud vybíráme postel, měli bychom vědět, jaký rošt a matraci do ní vložíme. Rošt s matrací zasazený v rámu nesmí být příliš hluboko, aby hrana netlačila. Naopak rošt, který by vyčníval, by byl neestetický a matrace by nebyla dostatečně zafixovaná.

Dvoulůžko by mělo mít dva samostatné rošty i matrace. Aby totiž vyhovovala oběma, museli by být oba partneři stejní, a to nejen co do výšky, ale také pokud jde o rozložení hmotnosti. Vzhledem k faktu, že se člověk v průběhu noci běžně otočí až 80x, převracení partnera je citelné a nežádoucí. A čelo u postele? U hlavy nám díky němu nepadá polštář a "netáhne" na hlavu, u nohou tak nutné není, zvlášť v menší ložnici.

Rošt

Při výběru matrace už musíme vědět, na jaký rošt ji položíme, protože ne každá matrace je vhodná na každý rošt. Rovná pevná deska nezaručuje takovou vzdušnost jako rošty. Při výběru roštů dbejte především na to, aby mezery mezi latěmi nebyly příliš velké. Mohlo by tak dojít k deformaci matrace. Maximální vzdálenost mezer by měla být do 4 cm. U lamelových roštů je vhodnější větší počet lamel, aby rošt zaručoval dostatečnou pružnost, odolnost a nedocházelo tak k celkovému prohnutí matrace. Některé typy lamelových roštů mají ortopedické vlastnosti. Jsou vyztuženy zdvojenou lamelou, mají ramenní kolébku, jsou polohovatelné a mohou napomoci k celkovému správnému držení těla a vyzdvihnout anatomické parametry zónové matrace.

Větší komfort poskytuje rošt s pohyblivými lamelami uchycenými v pohyblivých plastových nebo kaučukových pouzdrech. Dle zatížení se lamely v kloubech pohybují a natáčejí, a tím se ideálně přizpůsobují tvaru těla. Kvalita roštu závisí i na způsobu uchycení lamel k rámu. Je tak možné nastavit pružnost lamel podle váhy a přání uživatele.

Pokud si v posteli rádi čteme a potřebujeme podepřít záda nebo chceme ulevit unaveným nohám, vybereme si polohovací lamelový rošt. Jednodušší verze roštu má pouze mechanické polohování pro hlavu a nohy, ale vyhledávanějším modelem pro dosažení maximálního komfortu je motorový rošt včetně pevného či dálkového ovládání.

TYPOVÉ DOPORUČENÍ MATRACE VZHLEDEM K POUŽITÉMU ROŠTU:

Pevná deska:
Vzhledem k zajištění maximální možné vzdušnosti doporučujeme pružinové (taštičkové) a profilované matrace – např. IRMA, EVA, ADÉLA…

Laťové a nepolohovací lamelové rošty:
Tyto rošty vyžadují měkčí, pružnější matrace, které se přizpůsobí pohybu lamel - tedy latexové, některé polyuretanové a matrace ze studené pěny – např. LUCIE, BRIGITA, SOFIA…

Polohovací lamelové rošty včetně motorových:
Tyto rošty vyžadují měkké, pružné a elastické matrace, které budou výborně kopírovat pohyb celého roštu – tedy zejména latexové nebo matrace z poddajnějších pěn (studené, bio pěny) – např. LADA, HAVANA, MANILA, KORFU…

Matrace

Kvalita matrace bývá kapitolou sama o sobě – mnohdy bývá stará a proležená, ale také příliš měkká nebo tvrdá, jen málokdy tvoří s roštem ten "správný pár".

Nejdůležitějším parametrem při výběru matrace je její tuhost. Vždy je vhodné říci prodejci, jakou matraci doposud používáme a zda máme nějaké zdravotní potíže (záda, pocení, alergie). Žádná matrace ovšem neléčí, ale pouze přispívá ke zdravému a plnohodnotnému spánku. Proto je při volbě lepší dbát rad ošetřujícího lékaře a nestavět do role poradce výhradně prodejce. Každá matrace je určena pro jiného uživatele. Dělí se podle použitého materiálu a tuhosti. Důležité je také zvážit, jaký bude podklad matrace. Výrobci označují matrace maximální nosností.

STUDENÁ PĚNA

Oblíbenou volbou jsou zónové matrace ze studené pěny. Studená pěna je tvořena buňkami se silnější stěnou, díky větším pórům je dokonale provzdušněna a lépe odvádí teplo. Tyto matrace jsou ideální v kombinaci s línou pěnou, která zabraňuje proleženinám. Její tvrdost se mění podle teploty, při kontaktu s tělem měkne a díky efektu tzv. pomalého vracení omezuje protitlak a zabraňuje tak proleženinám. 

Vhodné řešení představuje tvarování líné pěny do tzv. nopů, které nadzvedávají potah a napomáhají dokonalému provzdušnění. Dalším řešením jsou příčně vložené válce, které díky své rozdílné tuhosti správně podepírají dané partie a navíc zachovávají ohebnost matrace.

Matrace z kategorie studených pěn jsou vhodné pro všechny typy námi nabízených lamelových roštů.

BIO PĚNA

Tyto matrace jsou velmi vyhledávané. Sójový extrakt, ze kterého jsou vyráběné matrace, má nejen příznivý vliv na lidský organizmus, ale také šetří náš ekosystém - snižuje spotřebu nerostných surovin. Sója je již po tisíce let ceněnou surovinou zemí Dálného východu pro svůj poměrně vysoký podíl lecitinu. Lecitin zvyšuje intenzitu dýchání lidské kůže, ovlivňuje její pružnost. Reguluje pH-hodnotu kůže a podporuje přirozený ochranný plášť proti agresivním vlivům prostředí. Použití přírodní suroviny má unikátní vliv na výsledné vlastnosti matrace. Materiál nabízí výbornou elasticitu a snižuje se riziko případné deformace. Zvyšuje se jeho pružnost. Při konstrukci jader matrací ze sójového extraktu vycházíme z ověřených zkušeností a především z kladné odezvy spokojených zákazníků. (Žaneta, Manila, Korfu)

Jolana

LATEXOVÉ MATRACE

Velmi oblíbené jsou také latexové matrace, které zabezpečují správnou podporu těla. Latexová pěna je komfortní, trvanlivá a má velmi vysokou elasticitu, je flexibilní a tvarově stálá i po mnoha letech užívání. Po stlačení se velmi rychle vrací do původního tvaru. Latexové pěny z produkce firmy Artilat - Vyrolat obsahují maximálně možný podíl přírodního kaučuku. Latex je odolný proti plísním a bakteriím, nepřekračuje limitní hodnoty škodlivin podle normy EUROLATEX (západoevropská ekologická norma). Výrobky firmy Artilat - Vyrolat získaly certifikát Oko-Tex Standard 100.

Latex - zóny

Výborně se přizpůsobují tvaru těla, jsou ideální pro polohovací rošty a mají dlouhou životnost. Mívají odlehčující a provzdušňující otvory a často se kombinují s purovým jádrem, případně s kokosem. Tato kombinace nabízí dostatečnou tvrdost a zároveň vzdušnost. (LADA, LUCIE)

Latexové matrace

PRUŽINOVÉ MATRACE

Výhodou pružinových matrací je jejich vzdušnost. Jádro těchto matrací tvoří pružiny o síle drátu 2,4mm. Jednotlivé pružiny jsou navzájem spojeny přídavnými spirálami. Na pružinová jádra jsou umístěny roznášecí vrstvy impregnovaného vysoce gramážního filcu. Pružinové matrace je vhodné uložit jak na pevnou desku, tak i na pevný laťový rošt. (PETRA, IRMA)

Pružinové matrace

TAŠTIČKOVÉ MATRACE

Taštičkové matrace jsou luxusní matrace s jádrem z taštičkových pružin s pěti anatomickými zónami, které svou vynikající elasticitou zabezpečují ideální ortopedickou polohu páteře a kloubů. Jádro matrace obsahuje cca 1000 ks jednotlivých pružin uložených v samostatných pouzdrech z netkané textilie, které individuálně reagují na nerovnosti lidského těla a umožňují tak optimální rozložení hmotnosti. Na jádru z taštičkových pružin je umístěna roznášecí vrstva impregnovaného vysoce gramážního filcu, který zvyšuje odolnost matrace. Díky vysoké míře bodové pružnosti jednotlivých pružinek tato matrace naprosto ideálně kopíruje partie těla. Tyto matrace mohou být vrstvené takzvanými "nopkami", které nejen že masírují pokožku, ale i správně podpírají partie těla. Nezanedbatelnou výhodou těchto matrací je jejich vzdušnost. Oproti běžným pružinám umožňují i polohování. (EVA)

Eva

ANTIBAKTERIÁLNÍ PĚNA

Antibakteriální pěna zabraňuje výskytu bakterií a roztočů. Je dermatologicky testována a šetrná vůči pokožce. Díky antimikrobiální úpravě Sanitized je revolučním řešením pro alergiky. (KRÉTA, MARTINA)

POTAHY

Potahy

U matrací se dnes klade důraz nejen na jejich obsah, ale také na potahy. Výrobcem potahových látek jsou většinou zahraniční firmy. Látky mají standardně šířku cca 230 cm. Látka se prošije dutým vláknem různé gramáže. Pro podšití se používá netkaná textilie. Takto zpracovaná látka je připravena pro výrobu potahu. Velkou oblibu si získaly především potahy pratelné. Značkové, jako jsou SilverGuard a Medicott mají speciální úpravu pleteniny, jež bez jakýchkoli chemických přísad chrání před roztoči a bakteriemi. Navíc výborně odvádí vlhkost od těla, rychle vysychají a jsou příjemné při dotyku. Výhodou je použití chrániče na matraci. Bývá obvykle ze stejných materiálů jako potahy. Chránič šetří potah ale i samotnou matraci. Všechny námi nabízené potahy je možné prát při 60° C. Pro snadnější praní a manipulaci je potah dělitelný zipem na dvě části.

Značky potahů

POLŠTÁŘE

Posledním, ale zdaleka ne co do významu spaní, je volba polštáře. Bývá příliš velký, používají se zbytečně dva, ale především neplní funkci vhodné podpory krční páteře, protože jen zvedá hlavu nahoru. Tímto naopak škodí! Páteř má být při ležení na boku od krku po hýždě v rovině, při ležení na zádech ve svém fyziologickém tvaru. Firma DŘEVOČAL s.r.o. nabízí anatomicky tvarované polštáře, které vhodně podepřou krční páteř.

Přikrývky

Aby byl odpočinek v posteli dokonalý, nesmíme zapomenout na kvalitní přikrývku a polštář. Přikrývka musí být dostatečně dlouhá. Moderní výplní přikrývek a polštářů je duté vlákno, které dokonale nahradí vlákna přírodní. Jeho výhody: je lehčí než přírodní výplně, výborně hřeje, je vhodné pro alergiky a může se prát.

Foto

» Jak vybrat správnou matraci «