Kolik spánku potřebujeme? | DŘEVOČAL

Kolik spánku potřebujeme?

Kolik spánku potřebujeme?

Kolik spánku vlastně člověk potřebuje? To je velmi individuální. Záleží především na věku. Jinou potřebu spánku má miminko a jinou senior.

Základní pravidlo je: během života se potřeba spánku snižuje.
Novorozená miminka spí 14–17 hodin. (Závidíme).
Kojenec, čili dítě do jednoho roku, prospí 12-15 hodin.
Batole (věk 1-3 roky) 11-14 hodin denně.
Předškolák (3-5 let) 10-13 hodin denně.
Školák (6-13 let) 9-11 hodin, samozřejmě mladší děti více než děti na 2.stupni ZŠ
Středoškolák většinou 8-10 hodin denně, i když díky hraní her a projíždění mobilu je to určitě méně…
Dospívající (18-25 let) 7-9 hodin denně.
Dospělý (26-64 let) 7-9 hodin denně, i když přiznejme si, komu se to podaří…
Starší člověk (od 65i let) 7-8 hodin denně. Ale většina z nich spí opravdu jen pár hodin.

Tyto hodnoty jsou samozřejmě orientační. Někteří lidé jsou prostě spáči a někomu opravdu stačí menší časové období. Důležité je, abyste se po probuzení cítili odpočatí a v aspoň trochu dobré náladě. Samozřejmě nás čeká ranní stres spojený s přípravou všech členů domácnosti pro odchod do práce a do školy nebo školky. Ale není nic horšího, než se probudit už naštvaný a podrážděný a tento pocit si udržet celý den.
Odborníci také uvádějí, že není dobrý ani nadbytek spánku, ale tento problém má jistě jen zanedbatelné procento populace….
Co se týče spánku po obědě, doporučuje se jen krátký čas: 15-25 minut. Děti ve školce se těší do školy, protože už nebudou muset spát po obědě. A pak na tu dobu příjemného odpočinku smutně vzpomínají a my, dospělí, taky. Zatím si v práci po obědě můžou dát šlofíka jen někteří Japonci, ale pak zas pracují až do pozdního večera….

Musíme také přihlédnout k aktuálnímu zdravotnímu stavu a námaze během dne. Osoby těžce pracující potřebují samozřejmě spánku více (a obvykle i lépe usnou). Také lidé nemocní spí určitě déle než lidé zdraví. Ostatně lékaři nám při nemoci doporučují hodně spát.
Tak proč je neposlechnout i v době plného zdraví?

Autorka článku: Mgr. Lenka Dočkalová